Mindfulness

“een investering die een verschil kan maken voor de rest van je leven”

In de mindfulnesstraining oefen je om aandachtiger in het leven te staan. De training is een effectieve methode om gezonder om te leren gaan met spanning en stress. En daarmee de kwaliteit van je leven te vergroten. Dit kan stress zijn veroorzaakt door werk, de combinatie van werk en privé, door (chronische) ziekte of pijn of door vermoeidheid. De training is ook geschikt als je geen specifieke stress klachten hebt, maar wel de wens om aandachtiger in het leven te staan en meer in het hier en nu te leven.

Deze training is gebaseerd op een programma met vaste onderdelen en structuur dat al meer dan 30 jaar bestaat. Het programma combineert Westerse wetenschappelijke inzichten met Oosterse yoga- en meditatietechnieken. De positieve effecten op het leren omgaan met stress, vermoeidheid, pijn en burnout-verschijnselen zijn wetenschappelijk bewezen.

Naast de basis mindfulnesstraining (MBSR) bied ik ook verschillende mogelijkheden om kennis te maken met mindfulness of om na de training verder te blijven oefenen en verdiepen. Kijk hiervoor verder op de pagina bij 'Meer Mindfulness'.

 nieuwe groepstraining start dinsdagavond 17 september | geef je nu vast op om verzekerd te zijn van een plekje!

individuele mindfulnesstrainingen | start elk moment mogelijk

De basistraining

Mindfulness is voor iedereen toegankelijk. Interesse in mindfulness en bereidheid om dagelijks te oefenen zijn het belangrijkst. 

 • Wat

  Het mindfulnessprogramma dat In de Kern aanbiedt is de Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) oftewel de Mindfulness Stressreductie training. Dit is een door wetenschappelijk onderzoek onderbouwde effectieve achtweekse training van wekelijkse sessies van 2,5 uur en een oefendag in stilte. Essentieel onderdeel van de training is het dagelijks thuis doen van aandachtsoefeningen.

 • Waar

  De training wordt op dinsdagavond gegeven in Duinzigt Oegstgeest en op woensdagochtend in Yogazaal Rob van der Hoorn.

  Beide zijn sfeervolle en stijlvolle lokaties, centraal gelegen in Oegstgeest vlak bij Leiden en de A44.

 • Wanneer

  Nieuwe traingen starten op

  • dinsdagavond 17 september 2019 | 19.30 - 21.45 uur
  • woensdagochtend 30 oktober 2019 | 10-15 - 12.30 uur  
  • dinsdagavond 21 januari 2020 | 19.30 - 21.45 uur
 • Kosten

  de kosten voor de training zijn €445,- incl. BTW voor particulieren, €725,- excl. BTW voor organisaties/bij vergoeding door werkgever,  en inclusief aanmeldingsgesprek, naar wens tussentijds- of eindgesprek, uitgebreide werkmap, cd’s indien gewenst en een oefendag. 

 • Vergoeding

  Steeds meer zorgverzekeraars vergoeden de training bij (dreiging van) overspannenheid of een burn-out. Op deze pagina vind je een overzicht van de vergoedingsmogelijkheden per verzekeraar. In de praktijk blijkt dat veel werkgevers bereid zijn (een gedeelte van) de training te vergoedingen in het kader van stressreductie.  Gespreide betaling is op verzoek mogelijk.

Effecten

Deelnemers aan mindfulnesstrainingen geven de volgende effecten aan:

 • Beter omgaan met stress en spanning
 • Intenser genieten van prettige momenten
 • Meer rust in je hoofd, minder piekeren
 • Makkelijker omgaan met lastige situaties
 • Beter slapen
 • Anders omgaan met pijn en klachten
 • Milder en opener in het leven staan

Individuele mindfulnesstraining & coaching

Wel de mindfulnesstraining maar liever niet in een groep? De training geef ik ook individueel, in één-op-één sessies. De inhoud en vergoedingsmogelijkheden zijn vergelijkbaar met de groepstrainingen. Afhankelijk van achtergrond en ervaring duurt het traject 5-8 sessies van elk 5 kwartier.

Ook kan ik je met verschillende thema's begeleiden met mindful coaching, waarbij we afstemmen op jouw vraag en thema's. Dit kan zonder dat je mindfulnesservaring hebt, maar ook als verdieping na een mindfulnesstraining. Bijvoorbeeld met een traject gericht op het ontwikkelen van compassie, waardoor je vriendelijker voor jezelf wordt en beter voor jezelf leert te zorgen. 

Over het algemeen kan een individueel traject op elk gewenst moment starten.

Heb je acute (stress- en burnout) vragen? Kijk dan op mijn coachingpagina.  

Meer mindfulness

Kijk eens bij onderstaande kopjes naar de verschillende mogelijkheden om kennis te maken met mindfulness of juist om je beoefening verder te verdiepen. 

Mindfulnessdagen

een mini-retraite
Regelmatig zijn er mindfulnessdagen. Een dag voor jezelf waarin je wordt meegenomen in een gevarieerd programma van verschillende mindfulnessoefeningen: zittend, liggend, lopend. De dag is een uitnodiging om wat dichter bij de rust en stilte in jezelf te komen. Daarom verloopt de dag grotendeels in stilte, met lichte begeleiding van de oefeningen. De eerstvolgende dag is zondag 1 juli in Sunterra, Oegstgeest, 10.00 - 15.00 u. Kosten €35 incl. lunch.

Meer info

Mindfulness verdiepingscursus

verder met mindfulness
De cursus helpt je om je mindfulnessbeoefening op te frissen, verdiepen en verstevigen. Je krijgt oefeningen, informatie en handreikingen om mindfulness verder in je leven te integreren. Elke bijeenkomst heeft een ander thema zoals ‘mindfulness belichamen’, ‘mindfulness en compassie’ en ‘mindful leven’. De cursus is te zien als een vervolg op de mindfulnesstraining. De opzet is wat ‘losser’; 6 bijeenkomsten in 2,5 maand met suggesties voor je thuisbeoefening zodat je die op je eigen manier (weer) kunt vormgeven. Kosten: €225 incl materialen (werkmap en cd’s). Deelnemers over de eerste cursus: “Door deze cursus heb ik mijn intentie, om dagelijks thuis te mediteren, kunnen realiseren”; De cursus heeft me meer compassie voor mezelf en anderen gebracht”.

Meer info

workshops

mindfulness workshops
In een mindfulness introductie workshop leer je door theorie en verschillende oefeningen wat mindfulness is. Hierdoor kan je ervaren wat mindfulness voor jou kan betekenen. De workshop is een goede introductie voor de training, maar is ook bedoeld voor iedereen die alleen even kort wil proeven aan mindfulness. Regelmatig organiseer ik open workshops. Ook geef ik maatwerk workshops mindfulness voor organisaties of speciale groepen, bijvoorbeeld als onderdeel van een teamdag. Samen stemmen we af over jullie vraag en zorg ik dat de workshop daarbij kan aansluiten.

Meer info

retreats

mindfulness weekend in retreatcentrum
Regelmatig organiseer ik in i.s.m. FIT BodyMind mindfulness weekendretreats in de Schouw, een prachtige locatie in de natuur in Zeeland. In deze weekenden volg je een programma van mindfulnessworkshops, die je kunt aanvullen met open yoga workshops. Een weekend opladen, tot jezelf komen en nieuwe mindfulness inspiratie opdoen. Je kunt genieten van betaalbare luxe, de prachtige tuin, zwembad, massages en de rust en ruimte. Zie de website van FIT Body Mind voor meer info. Prijzen vanaf €250. Het eerstvolgende weekend is vrijdag 6- zondag 8 juli 2018.

Meer info

Mindfulnessdagen

Regelmatig zijn er mindfulnessdagen. Een dag voor jezelf waarin je wordt meegenomen naar rust en aandacht met een gevarieerd programma van verschillende mindfulnessoefeningen: zittend, liggend, lopend. De dag is een uitnodiging om wat dichter bij de rust en stilte in jezelf te komen. Daarom verloopt de dag grotendeels in stilte, met lichte begeleiding van de oefeningen. De eerstvolgende dag is zondag 30 juni in Sunterra, Oegstgeest. Er is een mooie natuurgebied om de hoek waar we ook een stiltewandeling gaan maken. Tijden: 10.00 - 15.00 u. Kosten: €35 incl. lunch. 

Meer info

Mindfulness meditatiegroep

In deze groep kun je na een mindfulnesstraining met elkaar blijven oefenen. Veel mensen vinden het prettig om in een groep te oefenen, het geeft structuur én is ook weer stimulerend voor het oefenen thuis. De oefeningen worden begeleid en er is elke keer een ander thema. We komen één keer per maand op vrijdagavond bij elkaar van 19:00-20:15 in de yogazaal van Rob van der Hoorn. De data vind je in de agenda.

Mindfulness vervolgcursus

De cursus helpt je om je mindfulnessbeoefening op te frissen, verdiepen en verstevigen. Je krijgt oefeningen, informatie en handreikingen om mindfulness verder in je leven te integreren. Elke bijeenkomst heeft een ander thema zoals ‘mindfulness belichamen’, ‘mindfulness en compassie’ en ‘mindful leven’. De cursus is te zien als een vervolg op de mindfulnesstraining. De opzet is wat ‘losser’; 6 bijeenkomsten in 2,5 maand met suggesties voor je thuisbeoefening zodat je die op je eigen manier (weer) kunt vormgeven. Kosten: €195,- incl materialen (werkmap en cd’s). Deelnemers over de eerste cursus: “Door deze cursus heb ik mijn intentie, om dagelijks thuis te mediteren, kunnen realiseren”; De cursus heeft me meer compassie voor mezelf en anderen gebracht”. Klik hier voor de folder.

Meer info

Workshops
In een mindfulness introductie workshop leer je door theorie en verschillende oefeningen wat mindfulness is. Hierdoor kan je ervaren wat mindfulness voor jou kan betekenen. De workshop is een goede introductie voor de training, maar is ook bedoeld voor iedereen die alleen even kort wil proeven aan mindfulness. Regelmatig organiseer ik open workshops. Ook geef ik maatwerk workshops mindfulness voor organisaties of speciale groepen, bijvoorbeeld als onderdeel van een teamdag. Samen stemmen we af over jullie vraag en zorg ik dat de workshop daarbij kan aansluiten.

Meer info

Mindfulness- en yoga retreats

Regelmatig organiseer ik in samenwerking met Fit BodyMind mindfulness retreats in het prachtige retreatcentrum De Schouw in Zeeland. Een weekend voor jezelf om op te laden, tot jezelf te komen en mindfulness inspiratie op te doen. Je volgt een programma van verschillende mindfulnessworkshops, naar keus aangevuld met open yogalessen. Naast het programma is er tijd om te genieten van de mooie tuin, - met zwembad-, sauna, chillen met een boekje, wandelen of fietsen in de mooie natuur en het strand (een kwartiertje verderop). De sfeer is relaxed, open, het motto is 'alles mag en niets moet'. Oh ja, en de vega biologische maaltijden zijn super, je proeft dat het met aandacht is gemaakt! Je kunt vanaf €250 al genieten van dit weekend. De eerstvolgende retreat is van 5-7 juli 2019.

Meer info

Overig aanbod: mindfulness collectief Leiden e.o.

Als vijf mindfulnesstrainers in de regio Leiden weten wij hoe lastig het kan zijn om je mindfulness- en meditatiebeoefening in je eentje levend te houden. Hoe ga je daarmee verder na afloop van een cursus? Wij willen je hierin graag ondersteunen! We hebben onze krachten gebundeld in het Mindfulness Collectief om veel gelegenheden te bieden waarop jij je meditatiebeoefening voort kunt zetten. Zie hier ons complete actuele aanbod. 

"De training heeft me veel goeds gebracht. Als ik het in een paar woorden samenvat: meer innerlijke rust, acceptatie, meer kunnen loslaten en meer vreugde in het leven van elke dag." 

Oud-deelnemer, Mindfulnesstraining

Aanmelden of meer weten?

Neem vrijblijvend contact met mij op!

In de Kern

Marleen Abrahamse

KvK 53514947
Triodos NL06TRIO0254705537

+31 (0) 6 24744291
marleen@indekern.info

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden over de diverse trainingen en het laatste nieuws?